ПОВІДОМЛЕННЯ
Світловодске міське управніння
Головного управління Держспоживслужби України в Кіровоградській області
П О В І Д О М Л Я Є:
про заходи профілактики геморагічної гарячки з нирковим синдромом (ГГНС).
Джерелом геморагічної гарячки з нирковим синдромом є різні дикі мишоподібні гризуни, зрідка щури.
Зараження людини відбувається контактним шляхом - при безпосередньому контакті з гризунами (укуси гризунами) або під час роботи з інфікованими обєктами довкілля (хмиз, солома, сіно, тощо), що були заражені виділеннями мишоподібних гризунів), повітряно-пиловим шляхом (при вдиханні сухих випорожнень інфікованих гризунів, потраплянні їх на пошкоджену шкіру та мікроураження слизових облонок), харчовим шляхом (при вживанні продуктів, які не піддавалися термічній обробці - капуста, морква, тощо і були забруднені гризунами).
Основними групами ризику вважаються лісогосподарські робітники, лісоруби, лісники, жителі сільських лісових районів, дачники,повязані з початком весняних робіт на дачних ділянках і в самих дачних будинках, тоді як миші на час холодів заселяють порожні приміщення, забруднюючи їх.
Хвора людина для оточення не заразна.
Неспецифічна профілактика зводиться до знищення гризунів (проведення дератизаційних заходів) в осередках хвороби і до захисту людей від контакту з гризунами або предметами, забрудненими їх виділеннями, тому з метою профілактики ГГНС необхідно:
- під час польових робіт використовувати засоби індивідуального захисту (рукавиці, респіратор або ватно-марлеву повязку за потреби);
- продукти харчування зберігати в недоступних місцях для гризунів, пошкоджені гризунами харчові продукти не можна використовувати в їжу без термічної обробки;
- не вживати воду з відкритих водойм;
- не можна торкатися до живих або мертвих гризунів без гумових рукавичок.